Ondernemers hebben regelmatig te maken met ingewikkelde regels en wetten waaraan zij dienen te voldoen. Nederland kent een aantal duidelijke en ook minder duidelijke eisen waaraan een bepaalde onderneming dient te voldoen. Voor wat betreft het aannemen van nieuw personeel, bestaan er ook spelregels waaraan je je als ondernemer aan dient te houden. Wat die regels precies zijn, vind je in deze blog.

BELANGRIJK: het aannemen van nieuw personeel is een financieel risico. Wil je dit risico niet afdekken met je eigen vermogen? Dan kun je eenvoudig een BV oprichten. Hierdoor ligt de financiële aansprakelijkheid niet bij de vennoot, maar bij de onderneming.

Functieprofiel

Je neemt natuurlijk iemand aan met het doel dat hij of zij een bepaald soort werk zal uitvoeren. Het is daarbij dus erg belangrijk om helder en duidelijk op papier te hebben wat je precies zoekt in een nieuw personeelslid en wat voor werk je wil dat hij/zij voor je gaat doen. Stel daarom een genuanceerd en duidelijk functieprofiel op.

Vacature plaatsen

Er zijn een heleboel websites waarop je de uiteindelijke vacature kunt plaatsen. Denk hierbij aan partijen zoals Monsterboard, Nationale Vacaturebank en Indeed. Zorg ervoor dat je de vacature op meerdere websites plaatst zodat je zo veel mogelijk blootstelling krijgt en de kans op het vinden van de juiste persoon toeneemt.

Het CV en de sollicitatiebrief

Terwijl de reacties binnenstromen, kun je de CV’s en de sollicitatiebrieven beoordelen. Zaken zoals spelfouten, standaardbrieven en gaten in het CV, geven je al een indicatie dat de sollicitant misschien niet helemaal geschikt is.

De sollicitatiegesprekken

Als je eenmaal een selectie hebt gemaakt van kandidaten, kun je ze nu uitnodigen op gesprek. Je kunt dan een beter beeld krijgen van of de kandidaten ook in het echt zo goed zijn als wat er op papier stond! Hieruit ontstaat wederom een wat kleinere selectie die je kunt uitnodigen op een tweede gesprek om de arbeidsvoorwaarden door te nemen.

Aannemen

Zijn jullie eruit? Dan schud je elkaar de hand en kan de nieuwe werknemer bijna aan de slag. Er zijn nog wel wat administratieve zaken die nodig zijn om nog te regelen.