Personeel en kwaliteit

Ben jij een leider of een volger?

Ben jij een leider of een volger?

Geplaatst op

Het concept leiderschap is een veelgebruikte term in de zakenwereld, maar deze term is veel breder toepasbaar. Ook in ons dagelijks leven kunnen de leiders van de volgers onderscheiden worden. Leiders zijn er in veel vormen, van visionairen tot generaals en docenten. Een leider zijn vergt bepaalde eigenschappen. Bij het ontbreken van deze eigenschappen is er nog veel werk aan te winkel. In deze blog lees je aan welke eigenschappen je kunt merken of je een volger bent in plaats van een leider.

Je bent makkelijk beïnvloedbaar

Keuzes maken is een belangrijk onderdeel van leiderschap, of dit nou binnen een bedrijf is, in je persoonlijke leven of bij het uitbrengen van een stem. Succesvolle leiders kunnen voor zichzelf denken, terwijl volgers zich veel makkelijk laten beïnvloeden bij het maken van keuzes. Uit onderzoek bleek dat bijna de helft van de stemmers niet meer dan 3 politieke in Nederland op kon noemen, hetgeen iets zegt over hoe weloverwogen stemmen zijn uitgebracht.

Je ben niet goed in plannen

Leiders hebben de eigenschap dat zze hun tijd goed kunnen managen, waardoor er een prettige werksfeer ontstaat voor zowel de werkgever als de werknemer. Of je nou een team begeleid of een simpel rooster samen wil stellen, de vaardigheid om taken in te plannen en deze tijd-effectief te laten verlopen is cruciaal. Volgers hebben deze vaardigheid vaak niet omdat ze niet goed kunnen voorspellen.

Je kan je emoties niet onder controle houden

Geboren leiders kunnen beter omgaan met hun emoties en hebben vaak een goede, of op z’n minst neutrale, stemming die doorgaans voorspelbaar is. Dit betekent niet dat ze het soms niet lastig hebben om met emoties om te gaan: ze managen deze alleen beter en laten het geen invloed op hun stemming hebben. Emoties de overhand laten nemen in beslissingen of andere belangrijke momenten heeft een negatieve en vaak onverwachte invloed op het vervolg ervan.

Herken je een of meerdere van deze eigenschappen, maar heb je wel het verlangen om een leidinggevende functie aan te nemen? Overweeg dan eens leiderschapstraining. Door middel van diverse oefeningen en trainingen kun jij de leider in jezelf naar boven halen.

Gerelateerde berichten

assessments

Met deze tips bereid je je goed voor op een assessment

Soms zit er in een sollicitatieprocedure ook een assessment. Een assessment is vaak een opdracht die je moet maken zodat je potentiële werkgever...

Lees meer

4 tips om een baan te krijgen na je studie

Als je net afgestudeerd bent en het moeilijk vindt om door te breken naar de werkomgeving, kan daar een reden voor zijn. Als de meest opgeleide...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden