Personeel en kwaliteit

4 tips om een baan te krijgen na je studie

4 tips om een baan te krijgen na je studie

Geplaatst op

Als je net afgestudeerd bent en het moeilijk vindt om door te breken naar de werkomgeving, kan daar een reden voor zijn. Als de meest opgeleide generatie ooit, zijn er een aantal dingen die je misschien niet in overweging hebt genomen als het gaat om het krijgen van een “echte” baan. Wij geven je een aantal tips om je op weg te helpen.

Doe wat (simpele) werkervaring op

Meer dan 70% van je generatie is van plan om een bachelorsdiploma te behalen en 40% is van plan om met een masterdiploma de arbeidsmarkt op te gaan. Maar met al deze opleidingen zullen veel werkgevers je als “professioneel onvolwassen” beschouwen. Je hebt geen ervaring op de werkvloer en concurreert met veel andere hoogopgeleide mensen. Geef jezelf een voorsprong door vrijwilligerswerk te doen in de industrie waarin je wilt werken tijdens je studie en je hebt meer kans op een baan die je echt wilt hebben als je afstudeert.

Zet je ego aan de kant

Je wordt door je vorige generaties beoordeeld als arrogant, lui en verwend. Toegegeven, je hebt niet zo hard hoeven werken als zij, maar dit betekent niet dat je niet bereid bent om hard te werken. Bewijs dat ze zich vergist hebben door in een ondergeschikte rol te beginnen en verwacht niet meteen te veel. De werkplek is een totaal andere omgeving waar belevingsregels gelden, niet het ego. Wees enthousiast en positief op de werkvloer, maar niet onbeleefd en kritisch.

Onmiddellijk op zoek gaan naar een baan

Het is altijd verleidelijk om jezelf na vier jaar studeren te belonen met een mooi tussenjaar op een mooie plek ergens op de wereld. Als je snel aan je carrière wilt beginnen, kun je beter meteen na je afstuderen op zoek gaan naar een baan. Als je solliciteert wanneer je vrienden solliciteren, kun je samenwerken en een beroep doen op je universiteit voor hulp bij het vinden van een baan. Het ziet er ook niet goed uit op je cv om onmiddellijk na je studietijd vrij te nemen.

Ga op zoek naar een branche waar vraag is

Als je snel aan de slag wil, dan is het raadzaam om een baan te zoeken waar veel vraag is. Zo is er in de ICT-wereld veel vraag naar java developers en systeembeheerders. Dit verbetert je uitgangspositie tijdens je sollicitatiegesprek.

Gerelateerde berichten

assessments

Met deze tips bereid je je goed voor op een assessment

Soms zit er in een sollicitatieprocedure ook een assessment. Een assessment is vaak een opdracht die je moet maken zodat je potentiële werkgever...

Lees meer

Ben jij een leider of een volger?

Het concept leiderschap is een veelgebruikte term in de zakenwereld, maar deze term is veel breder toepasbaar. Ook in ons dagelijks leven kunnen de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden