Personeel en kwaliteit

Ontdek talenten van sollicitanten met assessments

assessment

Ontdek talenten van sollicitanten met assessments

Geplaatst op

Assessments zijn één van de belangrijkste onderdelen van het beoordelingsprogramma voor sollicitanten. Hierdoor wordt deze vorm van beoordelen al door bijna alle grote bedrijven en overheidsinstanties in Nederland gebruikt.

Meerwaarde van een assessment

Een assessment zorgt ervoor dat er nauwkeurig onderscheid gemaakt kan worden in de talenten, persoonlijkheid en werkhouding die een potentiële medewerker wel of niet bezit. Hierdoor weet je als werkgever welke sollicitanten passen bij de openstaande vacature. Daarnaast weet de werkgever bij welke sollicitanten er geïnvesteerd zou moeten worden in aanvullende trainingen.

De concrete meerwaarde van een assessment hangt echter sterk af van het beroep en de bedrijfstak waarin het de sollicitant gaat werken. Voor de functie van vuilnisman of administratief medewerker zal een assessment minder van waarde zijn, dan bij de zoektocht naar een nieuwe manager.

Hoe wordt er getest

De assessments bestaan vaak uit een combinatie van verschillende soorten procedures. Enkele veel gebruikte testen zijn:

  • Intelligentietesten
  • Persoonlijkheidstesten
  • Rollenspel
  • Gesprekken met een psycholoog
  • Werksimulaties
  • Samenwerking simulaties
  • Stressbestendigheid

Ben je op zoek naar een bestuurder op topmanager? Je kunt kiezen voor specifieke assessments welke gericht zijn op leiderschap en de mogelijkheid om de juiste beslissing te nemen. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van rollenspellen en werksimulaties met casussen die voor kunnen komen binnen het bedrijf.

De testen worden uitgevoerd op locatie of bij een professioneel assessmentbureau. Voor geselecteerde kandidaten volgt er doorgaans nog een gesprek met de werkgever (of één van diens managers) voordat zij worden aangenomen.

Kosten van een assessment

De kosten van een assessment variëren zeer sterk. Je kunt al een e-assessment afnemen vanaf 200 euro. De mogelijk hiervan zijn er echter zeer beperkt en de selectie die gemaakt wordt is hierdoor minder nauwkeurig. Een regulier assessment kost meestal tussen de 1.300 en 3.000 euro. Deze laatste optie biedt door het nauwkeurige testen ook veel meer zekerheid.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden