Personeel en kwaliteit

Offshore & buitenland: Hoe is het leven van een expat?

offshore

Offshore & buitenland: Hoe is het leven van een expat?

Geplaatst op

Expat is tegenwoordig een nieuwe benaming voor arbeidsmigranten. Toch heeft de term ‘expat’, afgeleid van expatriate, een andere connotatie dan arbeidsmigrant. In deze blog proberen we een en ander uit te leggen met betrekking tot het leven van een expat. Want hoe is het nou om te leven in een ander land en daar tevens te werken, terwijl je in dienst bent van een bedrijf?

Iedere ervaring is anders

Het kan natuurlijk enorm van persoon tot persoon verschillen wat de ervaring is die men doormaakt wanneer men in het buitenland woont en werkt. Het is daarom ook lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag: hoe is het om te wonen en werken in het buitenland? Het lijkt er echter wel op dat ervaringen binnen bepaalde regionen van de wereld, doorgaans homogeen zijn. Dat betekent dat de ervaring van een expat in bijvoorbeeld Egypte, eerder vergelijkbaar zal zijn met de ervaringen van een expat in Saoedi-Arabië. Dat betekent dus ook dat de ervaring van een expat in bijvoorbeeld China dus sterk zal kunnen verschillen van die van een expat in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is het ook mogelijk dat je in internationale wateren werkzaam bent, zoals de bediening van offshore kranen, waarbij cultuur een minder aanwezige rol heeft.

Werken in het buitenland

De arbeidsvoorwaarden die gelden in het buitenland, met name in het geval van landen buiten de Europese Unie, zijn doorgaans anders dan wij ze veelal gewend zijn. Zo is het bijvoorbeeld zo dat men in de Verenigde Staten van Amerika veel minder vakantiedagen heeft. Ook de werktijden kunnen erg verschillen. Neem bijvoorbeeld de befaamde lange pauze (de siësta) die typisch is in vooral het zuiden van Spanje. Dit is voor veel mensen even wennen, maar het blijft enkel een kwestie van aanpassen.

Leven in het buitenland

Tenslotte is het zo dat je natuurlijk niet enkel en alleen werkt in het buitenland. Je brengt hier ook je privéleven door. Dat betekent dat je dus ook wil dat je je op je gemak voelt en thuis voelt in het land waar je komt te wonen. Ook dit is voor veel mensen een kwestie van wennen. Net zoals dat je je kunt aanpassen aan de bedrijfscultuur, kun je je ook aan een landelijke cultuur aanpassen. Sommige bedrijven bieden hulp aan hun arbeidsmigranten zodat de transitie van de ene cultuur naar de andere, eenvoudiger en soepel kan verlopen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden