Het opzetten van nieuwe bedrijfsprocessen kan ingewikkeld zijn. Wanneer een nieuw bedrijfsproces is geïmplementeerd, kan het gemakkelijk zijn om de focus vervolgens kwijt te raken. Het is daarom belangrijk om deze processen voortdurend te evalueren en nieuwe producten te vinden die de efficiëntie kunnen verbeteren.

Dit idee geldt net zo goed voor het rekruteren. Er kunnen nieuwe technieken worden gebruikt en geïmplementeerd, maar het kost tijd voordat de techniek zich heeft bewezen. De huidige arbeidsmarkt is een dynamische en daardoor uitdagend, dus is het van essentieel belang om over een manier te beschikken om de effectiviteit van een rekruteringsbron te evalueren. Om je te helpen hebben we 5 stappen samengesteld om je door het evaluatieproces te loodsen.

1. Bepaal wat effectief is voor jouw bedrijf

Wat voor de ene organisatie effectief is, kan voor een andere organisatie niet effectief zijn. Wilt je dat jouw bron:

  • diverse toepassingen verzamelt?
  • leidt tot veel interviews?
  • huurlingen verzamelt?
  • medewerkers huurt die zich snel aanpassen aan de kantooromgeving en de toegewezen taken?
  • een prijs per huurling vraagt?

Het is van belang dat een doel gekozen wordt die aansluit bij jouw organisatie. Stel een KPI in die je maandelijks kan monitoren.

2. Krijg steun van je managementteam.

Als recruiters en managers het oneens zijn over de effectiviteit van een rekruteringsbron, kan dit tot conflicten leiden. Een recruiter kan selectief zijn op de kwaliteit van de kandidaten die hij aanlevert bij de manager. Die manager wil de sollicitaties misschien gewoon doorzien, zodat hij of zij er zeker van kunt zijn dat er interesse is in de beschikbare functie. Door hier duidelijke afspraken over te maken, is het eenvoudiger om doelstellingen en verwachtingen bij te stellen wanneer processen niet goed verlopen.

3. Wees duidelijk over logistiek en rapportage.

Strenge budgetdenkende en wilskrachtige managers kunnen bepalen dat een wervingsbron maar één kans heeft om zich te bewijzen. Het is daarom van belang dat uitvoerende en rekruterende teams duidelijk zijn over het tijdsbestek dat deze bron aanwezig zal zijn voordat er een evaluatie plaatsvindt. Er moet overeenstemming bereikt worden over de manier waarop de gegevens zullen worden verzameld en over het soort rapportage dat wordt verwacht.

Met de nieuwe wervingstechnologie kunnen consistente, betrouwbare gegevens gepresenteerd worden die ervoor zorgen dat de evaluatie van de effectiviteit eenvoudig is Wanneer je de KPI’s voor het eerst maakt, zorg er dan voor dat deze goed afgebakend zijn zodat appels met appels vergeleken kunnen worden aan het einde van een termijn.

4. Maak een plan om effectief de resultaten te beheren

Gegevensverzameling en -analyse betekent niets als je niets doet met de resultaten. Als je de tijd neemt om de effectiviteit van een bron te traceren, moet je een plan hebben om met bronnen om te gaan die niet compleet zijn. Door een plan op te stellen, kunnen rekruiters rusten in de wetenschap dat ze gewapend zijn met de mogelijkheid om iets te doen aan de ineffectieve bron in plaats van niets te doen.

Je hebt de tijd genomen om een KPI vast te stellen om de effectiviteit te evalueren, maar wat je er vervolgens mee doet is het meest belangrijk. Als je een wild succesvolle campagne of bron hebt, bent je dan van plan om je inspanningen op dat gebied te verdubbelen? Als een bepaalde bron langzaam maar cruciaal blijkt te zijn, hoe ga je dan met dat stuk om? Het bedenken van oplossingen voordat je de resultaten krijgt, zal je beslissing helpen objectief en strategisch te blijven.

5. Maak je plan bekend

Veel bedrijven maken gebruik van externe bronnen zoals vacaturebanken, zoekbureaus en carrièrebeurzen om hun wervingsproces te ondersteunen. Door transparant om te gaan met je bronnen hebben deze de informatie en inbreng om optimaal werk te leveren. Rapporten delen over de belangrijkste meet eenheden waarop je de bron evalueert bevordert wederzijds begrip en kan de bron zelfs helpen hun product of dienst te verbeteren.

Uitstekende wervingsbronnen zijn de sleutel tot het vinden van uitzonderlijk talent om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Het is van cruciaal belang voor het rekruteren van teams om de huidige bronnen te evalueren en nieuwe bronnen te proberen als ze een concurrentievoordeel willen hebben. Enhrsolutions.nl is een ervaren organisatie die gespecialiseerd zijn in recruitment process outsourcing.