Regelmatig komen er nieuwsberichten voorbij over een nieuwe besmetting met legionella. De overheid heeft strenge wetgeving opgelegd om legionella bij bedrijven te voorkomen. We bespreken welke sectoren een legionella beheersplan nodig hebben.

 

Kantoorpanden

Elk bedrijf of kantoor heeft een wateraansluiting die gebruikt wordt door werknemers of klanten. Vandaar dat de werkgever maatregelen moet nemen om legionella te voorkomen. Legionella kan vrij snel optreden in delen van het bedrijf die langere tijd leegstaan of ruimtes die weinig gebruikt worden. Ook als het in de zomerperiode erg rustig is, ligt de legionella bacterie op de loer. Vandaar dat een beheersplan zeker aan te raden is in deze branche.

 

Hotels en vakantiewoningen

Bij het verhuren van ruimtes aan toeristen is het verplicht om maatregelen te nemen op het gebied van waterveiligheid. Grotere hotels of pensions vallen onder strenge eisen en kunnen inspecties vanuit de overheid verwachten. Sinds 2011 is het verplicht om een legionella preventiebureau in te schakelen en te zorgen dat er een uitgebreid legionella beheersplan aanwezig is.

 

Bedrijven met koelprocessen

Industriële bedrijven met koeltorens staan extra onder de aandacht bij de inspectie. Door het vernevelingsproces tijdens het koelen is er een risico op de verspreiding van legionella. Koeltorens vallen hierdoor zowel onder de Arbo- als de milieuwet. Deze koelsystemen zijn onderdelen industriële processen, maar kunnen ook onderdeel zijn van een luchtbehandeling systeem. In andere sectoren zijn preventiemaatregelen daarom ook vaak verplicht.

 

Sportscholen en verenigingen

Sportclubs komen regelmatig in het nieuws door een legionella besmetting. Vaak wordt er tijdens een winter- of zomerstop weinig gebruik gemaakt van de watervoorzieningen en neemt de kans op legionella sterk toe. Vooral kinderen en ouderen lopen risico op besmetting. Een beheersplan is daarom zeker aan te raden. Als de gemeente over het beheer van de kleedruimte gaat, is deze partij verantwoordelijk voor de juiste voorzorgsmaatregelen.

 

Zorginstellingen

In zorginstellingen blijkt ook regelmatig de watervoorziening niet op orde, ondanks dat er vaak een risicogroep aanwezig is. Ook in deze sector heeft de overheid daarom strenge eisen gesteld op het gebied van waterveiligheid. Ziekenhuizen zijn verplicht om met enige regelmaat een risicoanalyse te laten uitvoeren door een gecertificeerd bureau.

 

Bureau de Wit is een gecertificeerde organisatie op het gebied van voedsel- en waterveiligheid. Neem voor kwaliteitsadvies of het uitvoeren van een risicoanalyse  voor legionella contact op.