Personeel en kwaliteit

ERP systemen: meer resultaat met minder personeel

erp systeem

ERP systemen: meer resultaat met minder personeel

Geplaatst op

“Meer resultaat met minder personeel”, dat klinkt iedere ondernemer natuurlijk als muziek in de oren. Zeker in de periodes wanneer personeel lastig te vinden is, is het voor ondernemers verstandig om kritisch te kijken naar de softwarepakketten die zij op dit moment gebruiken.

Een ERP-systeem kan het werk namelijk vele malen efficiënter maken. Zo kun je de kosten van je productie of dienstverlening omlaag brengen en de opbrengsten optimaliseren. In ons artikel vertellen we je er alles over.

Wat is een ERP-systeem?

Zoek online naar de term ‘ERP-systeem’ en de hoeveelheid informatie die naar voren komt is overweldigend. Iedere website geeft een eigen uitleg aan deze term, dit kan verwarrend zijn. Een ERP-implementatie kan dan ook op verschillende toegepast worden, aangezien ERP-pakketten ook van elkaar verschillen.

ERP staat voor ‘Enterprise Resource Planning’, al zegt dit ook nog weinig. Neem daarom en stap terug en denk na over de verschillende processen die essentieel zijn voor het voortbestaan van je bedrijf. Hieronder valt bijvoorbeeld ook je voorraadbeheer, boekhouding, HR en de relatiemanagement.

ERP-software integreert al deze verschillende functies in een compleet systeem waarbij je processen en informatie kunt stroomlijnen in de hele organisatie. Hierdoor heb je op iedere afdeling precies de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar.

Overal dezelfde informatie beschikbaar

Het belangrijkste kenmerk van alle ERP-systemen is dat er gewerkt wordt met een gedeelde database die meerdere functies heeft en door verschillende afdelingen binnen het bedrijf gebruikt wordt. In de praktijk betekent dit dat werknemers van de boekhouding en verkoop – kunnen vertrouwen op dezelfde informatie voor hun specifieke behoeften.

Hiervoor kun je werken met ERP-software die in de cloud staat, of voor software die je zelf kunt beheren en kunt aanpassen. Lees hier meer over de verschillen tussen cloud hosten, on premises en hybrid.

Efficiënter werken met een goed ERP-systeem

Op het gebied van ERP zijn er veel mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van ERP-pakketten waarbij:

  • De database van het bedrijf in de cloud staat;
  • Je data maar éénmalig of zelfs helemaal niet ingevoerd hoeft te worden;
  • Er meer data beschikbaar komt;
  • Gebruik gemaakt wordt van automatische controles;
  • Je boekhouding volledig automatisch verloopt;
  • En processen volledig geautomatiseerd en geoptimaliseerd kunnen worden.

Om een goed beeld te krijgen van wat een ERP-oplossing voor jouw bedrijf kan zijn, moet je goed kijken naar processen die geautomatiseerd kunnen worden. Vaak zijn dit meer processen dan je denkt, laat je daarom ook adviseren door een ERP-specialist die software levert voor jouw branche.

Welke ERP-software heeft mijn bedrijf nodig?

Natuurlijk wil je een ERP-pakket gebruiken waar je bedrijf zoveel mogelijk uithaalt. De keuze is echter niet altijd makkelijk. Vul daarom de ERP-wijzer in op erpoverzicht.nl en laat je adviseren over het pakket dat aansluit bij jouw dienstverlening.

Gerelateerde berichten

Artificial intelligence (AI) en de carrièrekansen van morgen

In een wereld waar technologie voortdurend evolueert, neemt de relevantie van kunstmatige intelligentie (AI) in bijna elke sector toe. Van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden