Personeel en kwaliteit

Het gebruik van een lasthaak op een heftruck

Het gebruik van een lasthaak op een heftruck

Geplaatst op

Wil je graag hijsen met je heftruck maar heb je weinig ervaring met lasthaken? In dit blog staan een aantal punten die van groot belang zijn bij het bevestigen van zo’n haak.

Lassen op haken worden voornamelijk gebruikt om de axiale belasting te vergemakkelijken. Daarnaast bevorderen ze ook de toevoeging van vaste ankerpunten op strooibalken en landbouwmachines. Elke lasnaad op de haak wordt geleverd met volledige lasinstructies die men in acht moet nemen om een veilig en efficiënt gebruik te garanderen. Zorg er eerst voor dat er geen verf, roest of vet op het lasoppervlak zit. Reinig het oppervlak zorgvuldig. Voordat je de las gebruikt, is het een goed idee om deze te laten inspecteren. Belangrijk is dat je getraind personeel moet betrekken bij periodieke inspecties. Dergelijke inspecties worden normaal gesproken uitgevoerd om tekenen van scheuren, gutsen, slijtage, inkepingen en vervorming op te sporen.

Als de haak op enigerlei wijze gebogen of vervormd is, is het raadzaam deze niet te gebruiken. Bovendien, als de keelopening verbreed blijkt te zijn en als de haakpunt meer dan 10 graden buigt, moet je afzien van het gebruik van de haak. Dit komt vooral door het feit dat de vergrendeling niet werkt als de punt van een lasnaald op de haak wordt gebogen of versleten.

Wanneer je een hijsband gebruikt om de lading te bevestigen, gebruik je het onderste deel van de haak terwijl je ervoor zorgt dat de vergrendeling gesloten blijft. Zorg ervoor dat je de lading niet rechtstreeks aan de punt van de haak of aan de sluiting bevestigt. Vermijd ook zijdelingse belasting. Houd slechts één strop direct aan de haak bevestigd. Zorg er bij het hijsen voor dat de activiteit geen schokkende bewegingen veroorzaakt. Simpel gezegd, de last mag niet in beweging zijn tijdens het heffen. Het allerbelangrijkste is dat je ervoor moet zorgen dat de grenswaarde van de werklast niet wordt overschreden. In zo’n geval zal de haak breken, met letsel en schade tot gevolg. Zorg dus ook altijd voor personeel met een heftruckcertificaat.

Belangrijke aandachtspunten

Het is geen goed idee om een haak te repareren, een nieuwe vorm te geven of te bewerken door middel van verhitten, branden, lassen of buigen.

Benoem een gekwalificeerde lasser die bedreven is in het toepassen van standaardprocedures.

Controleer de aanbevelingen van de fabrikant van de elektrode om een duidelijk inzicht te krijgen in de laselektrode.

Nadat het lassen is voltooid laat je een gedetailleerde visuele inspectie uitvoeren voordat je naar het schilderstadium gaat. De haak mag geen scheuren, inkepingen en ondersnijdingen bevatten.

Gerelateerde berichten

Ontdek de wereld van onderhouds- en storingsmonteurs

In de hedendaagse technologische en industriële landschap spelen onderhouds- en storingsmonteurs een cruciale rol. Deze vakgebieden bieden diverse...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden