Sommige mensen zeggen dat leiderschap iets is dat aangeboren is: je hebt het of je hebt het niet. Wij denken dat het vooral contextafhankelijk is. Wanneer jij een visie hebt ten aanzien van en hart voor een bepaald doel dat je wilt bereiken, dan is het zeer waarschijnlijk dat je leiderschapsgen geactiveerd wordt. Het kan wel zo zijn dat sommige mensen eerder naar voren stappen dan andere. Dat heeft vaak te maken met persoonlijke voorkeuren en karakter. Maar iedereen kan een leider zijn in de juiste omstandigheden. 

De zin van een leidersschapstraining

Een leiderschapstraining volgen heeft zeker zin, want als je het graag wilt, dan is het mogelijk goed leiderschap te laten zien. En de nodige tips hierbij van mensen met ervaring gaan je helpen. Leiderschap is dus ook een vaardigheid die je moet oefenen. 

Tijdens een leiderschapscursus krijg je theorie en praktijk. Bij heel veel lesmethodes maken ze gebruik van rollenspellen en casussen rechtstreeks van de werkvloer. 

Zo ben je inzetbaar binnen je eigen organisatie en weet je direct waar de nodige aandachtspunten liggen of waar je ze moet zoeken. 

Ontwikkeling als persoon

De verschillende vaardigheden die je nodig hebt als leidinggevende binnen een bedrijf zijn persoonlijke, als werkinzichtelijke vaardigheden en kennis. Tijdens een leiderschapstraining krijg je de nodige feedback en oefeningen om te verbeteren op punten als je houding en communicatievaardigheden. Moraal van het verhaal is dat je pas een zekere mate van autoriteit verwerft binnen de organisatie wanneer je daadwerkelijk leiderschap toont. Leiderschap moet je niet verwarren met management. Het verschil tussen de twee is dat een manager vooral procesmatig gericht is, terwijl een leider een visie over weet te brengen en juist door zijn persoonlijke aanwezigheid al motiverend is.

Het is een beetje een klassiek onderscheid dat nogal zwart-wit gesteld is. Daardoor is het tamelijk bruikbaar om een helder overzicht te geven van bepaalde situaties waarin leidinggevenden net de plank misslaan. Het gaat dus om een delicate balans tussen procesmatig werken en mensgericht zijn. Een goed voorbeeld van een leider was Nelson Mandela. Die zou je niet direct als manager aanmerken. Toch heeft hij een organisatie als het ANC geleid, waar natuurlijk ook de nodige procesmatige zaken een rol speelden. 

Meer weten over leiderschapstrainingen? Kijk dan op pmc.nl.