Bij een presentatie gaat het niet alleen om de inhoud van een boodschap, ook de manier van overbrengen is erg belangrijk. Met je stem en taalgebruik kun je zorgen dat je publiek geïnteresseerd en betrokken blijft. De logopedist geeft een aantal tips.

 

Varieer met je stem

Varieer tijdens het spreken je toonhoogte. Zo neem je je publiek mee in je verhaal. Vaak gaat je stem automatisch al omhoog bij het stellen van een vraag. Maar je kunt ook je toon verlagen om op een belangrijk moment de aandacht van je publiek te grijpen. Ook korte stiltes helpen om de focus van je luisteraars te herpakken.

 

Maak je zinnen af en spreek duidelijk

Voor veel mensen is het spreken voor een groep iets waar ze tegenop zien. Het zorgt voor zenuwen en een ongemakkelijk gevoel. Soms zorgt dat ervoor dat de presentator heel snel gaat praten, om zo snel mogelijk aan het eind van het verhaal te komen. Een goede articulatie is essentieel om een boodschap over te brengen. Zorg ervoor dat je je tekst kent en weet hoe je je praatje hebt opgebouwd. Zet enkele steekwoorden op papier, zo heb je een geheugensteuntje tijdens je presentatie. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je je tekst kent, zodat je weet wat je precies wilt zeggen.

 

Denk om je ademhaling

Ook bij de ademhaling spelen zenuwen vaak een rol. Bij spanning schiet de frequentie van ademhalen omhoog, wat zorgt voor korte teugen lucht. Hierdoor kan het erg lastig worden om een hele zin af te ronden in één ademteug. Ook hier is een goede voorbereiding essentieel. Haal voordat je moet spreken een aantal keer diep adem en houd het uitademen net iets langer vast. Als je de mogelijkheid hebt kun je natuurlijk ook eerst gaan sporten, zodat je lichaam de spanning kwijt is.

 

Heb je problemen met communiceren? De Praatmaat Groep logopedie kan helpen bij problemen met taal, spraak, adem of stem. Een logopedist kan je helpen je boodschap beter over te brengen.